Thomas Holm
 
Main Menu
Hovedside
Om meg
Kontakt
 
You are here: Hovedside arrow Om meg
Hvilket kamera bør jeg kjøpe?

Alle nye kameraer i dag tar bra bilder. Også kompaktkameraer. Man trenger IKKE speilrefleks eller dyrt utstyr for å ta bra bilder. Om du ikke har tenkt å kjøpe andre objektiver (nei, det heter egentlig ikke "linser"), så bør du kanskje heller kjøpe et kompaktkamera. Poenget er at kameraet er kun et verktøy, og for å trekke en parallell, så begynner de færreste å ta lappen i en Ferrari. Det er først når man kan kjøre (bra) at det er noe poeng i å kjøre Ferrari? Eller? Selvfølgelig kan man begynne å øvleseskjøre i en Ferrari, men det er vel ikke noe stort poeng. Hvis man er tålmodig, har tenkt å lære seg masse, og bruke mer penger på optikk, så er det absolutt ikke noe galt i å kjøpe seg bra utstyr.

Jeg kjøpte et veldig bra speilreflekskamera første gang, men det var med hensikt fordi jeg visste hva jeg ville ha, ikke bare fordi jeg tenkte at et bra kamera automatisk gir bra bilder. Som sagt, det går ann å ta kjempebra bilder med et rimelig kamera. Når man kjenner begrensningene til kameraet, og de faktisk begynner å irritere, så er det helt naturlig å kjøpe noe annet/bedre. For eksempel er jeg avhengig av at kameraet klarer å fokusere raskt. Det går fint å ta bilder med et tregt kompaktkamera men det er lite effektivt å jobbe med. Personlig liker jeg kun ha det beste verktøyet - jeg vil gjerne ha Ferrari, selv om jeg ikke kan håndtere den enda... Uansett, håper du forstår hva jeg mener, og det er bakgrunnen for følgende tips:

Trenger jeg virkelig speilrefleks?

Kompaktkameraer eller såkalte superzoom kameraer leverer ypperlige bilder (spesielt om man holder seg unna de rimeligste). Speilreflekser er som regel raskere i bruk, så om du er avhengig av hastighet (har dårlig tid når du knipser, tar action-bilder, tar bilder i situasjoner som forandrer seg), så bør du hvertfall teste kameraets hastighet før du handler. Du kan heller ikke bytte objektiver, men på den andre side krever det energi og gode vaner for å "gidde" å bytte objektiv til enhver situasjon.

Eksempler på bra speilreflekskamera finner du i din kamerabutikk (da det kommer nye hele tiden lister jeg de ikke opp her). MEN OBS! Ikke se bare på Nikon og Canon. Olympus, Pentax og Sony lager også bra speireflekskamera - både for nybegynner og mer avanserte. De har alle sine fordeler/ulemper - men ofte gir de andre merkene mer for pengene enn Nikon og Canon. F.eks. er Pentax har gjerne værtetting, Olympus har meget gode objektiver osv.

Eksempler på superbra "avanserte" kompaktkameraer (de er litt større en "vanlige" kompaktkameraer):

 • Sony RX100
 • Panasonic Lumix LX7 (LX5)
 • Samsung EX2F (EX1).
 • Olympus XZ-1
 • Canon S100 eller G12
 • Olympus TG-1 (Vanntett!)

Er også glad i de "vanlige" kompaktkameraene fra Sony og Panasonic (endel bra med vidvinkel). 

Her kan du lese mer om speilrefleks vs. kompaktkamera: 
Akam.no: Skal jeg kjøpe kompaktkamera eller speilrefleks
http://www.takebetterphotos.com.au/articles-digital-SLR.html

Systemkamera uten speil - kompakte kamera med utbyttbare objektiv:

Systemkamera uten speil er svært populære for tiden (og vil ta over for speilrefleks etter hvert?). Man kan bytte ut objektiver og få samme bildekvalitet som speilrefleks, men mye mer kompakte kamera, da de ikke har speil. 

Sjekk ut Olympus og Panasonic sine Micro Four Thirds kamera (men sikt deg inn mot de siste modellene!). Dette systemet har desidert best utvalg i hus og optikk. I tillegg finnes det nå konkurrerende systemer fra bl.a. Samsung, Sony, Pentax, Nikon og Canon.

Disse kameraene kombinerer egenskaper til speilrefleks og kompaktkamera, men de er ikke like raske, spesielt følgefokus/tracking (til action/ting i bevegelse). Men de siste modellene blir stadig bedre, f.eks. er Olympus E-M5 minst like rask på fokusering på stillestående ting, som speilrefleks! (Med riktige objektiver vel å merke).

Her er det viktig å tenke på om du trenger søker eller klarer deg med skjerm på baksiden. Mange har ikke søker, eller en som du setter oppå. Kommer du fra kompaktkamera savner du den kanskje ikke, men den er kjekk å ha i sollys, i tillegg holder man kamera mye mer stødig når man legger det inntil hode/øye.  

Mer info:
Akam.no: Systemkamera med og uten speil
Akam.no: Hvorfor ikke speilrefleks

 

Tenk over DINE behov!

Som sagt, de aller fleste kameraer i dag tar supre bilder. Forskjellen i bildekvalitet er ikke så mye å snakke om egentlig. Det skiller kanskje noe på hvor gode de er når det er lite lys (ISO-egenskaper, og objektivet). Men det er andre egenskaper som bør avgjøre valget. Det første er ergonomi, kameraet bør ligge bra i hendene dine. Prøv før du kjøper! Det andre er hvilke behov du har for optikk - og hvilke behov du eventuelt får i fremtiden. Dette kan være litt tricky å vite som nybegynner før man har begynt å ta bilder, men snakk med flere (ikke bare selgeren på Elkjøp!), og tenk over hva slags bilder du liker eller har tenkt å ta. Action? Da trenger du f.eks. rask fokus. Bilder inne/på kvelden? Da trenger du kanskje å investere i mer lyssterk optikk (=dyrere). Get it? Og så kanskje det viktigste: hvilke funksjoner har (eller mangler) kameraene? Bildestabilisator, vridbar skjerm, rask fokus i "live view", video, osv. osv. Det er her kameraene skilles fra hverandre. Les tester på nett, så skjønner du også etter hvert hvilke funksjoner som kan være noe for deg.

IKKE hør på selgere på Elkjøp, Expert og andre store kjeder!

De har som regel ikke peiling på produktene de selger (eller hva som finnes av konkurrerende produsenter), produktene er ofte utdaterte (forrige modeller), og tilbudene er ikke så gode som de skal ha det til, og de tjener mest på å selge enkelte modeller. Dra til fotobutikker, og gjerne flere. Ikke kjøp i første butikk du er i, da alle selgere har sine preferanser (og provisjoner!). Prøv å få oversikt over hva som finnes, og les om kameraene på nett.

Canon og Nikon er ikke de eneste som leverer bra kameraer!

Jeg kjenner ikke kameramarkedet så godt, det dukker stadig opp nye modeller, men jeg vil si følgende om Olympus, siden jeg bruker og kjenner dette merket best: Olympus er minst like bra som Nikon og Canon, og gir ofte mer for pengene (dette ser du ofte i tester). Nybegynnerkameraene deres er spekket med funksjoner, og optikken er noe av det beste i forhold til prisen. Ikke kjøp Nikon eller Canon bare fordi alle andre har det, eller fordi selgeren sier det er det eneste som duger. Se på andre merker: Olympus, Pentax, Sony og flere. Eneste grunn til at du bør se etter et bestemt merke, er om du kjenner noen du kan låne optikk av.

Annet utstyr

Følgende utstyr er også kjekt å ha etter hvert:

 • Ekstra minnekort og batteri(er)
 • Flere objektiver: Normal, Tele, vidvinkel, fastoptikk (med høy lysstyrke)
 • Solid stativ
 • Sekk/veske
 • PC, bildredigeringsprogramvare, minnekortleser
 • Kalibreringsverktøy for skjerm
 • Tegnebrett (om du gjør mye justering/manipulering)
 • Ekstra kamerahus - til backup og for å slippe å bytte objektiv så ofte

Mer info: diskusjon.no/akam.no: Guide til valg av første speilrefleks

 
< Prev   Next >
         

© 2021 Thomas Holm
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.